jika ku ta bangun esok pagi.

If i died tomorrow,
wud u even care?
wud u miss the way i smile?
or the smell of my hair?
if i died tomorrow,wud u really miss me?
wud u miss times we talk?
if i died tomorrow,is there anything you'd want to say?
maybe that u love me?
and want me to stay??

Tuesday, November 1, 2011

.: manusia itu sifatnya suka sangat menganyam ketupat :.

Jangan Mengumpat.Berdosewww tau ;P

Bismillahhirrahmanirrahim.

Sudah agak lama penulisan terhenti,jemari tak lagi menari-nari dan otak seakan-akan kehilangan idea untuk berdiskusi.
Bukan kerana rasa bosan menyelubungi diri,bukan juga kerana kisah-kisah dalam hidup mahu ditolak ketepi.Tetapi sesungguhnya hati ini masih mencari sesuatu yang dapat dikongsi :)


Dan atas perasaan mahu berkongsi ini lah saya kembali.tak payah nak serius sangat lah kan.Tadi saja je nak bagi dahi korang berkerut2 membaca.hahaha :)

Entry terbaru dari ladang pada hari Rabu ini marilah kita mentarbiah diri tentang salah satu sifat manusia iaitu makan ketupat.eh tak tak.mengumpat lah =__=
Pertama sekali,apa itu mengumpat? Secara umumnya,mengumpat membawa maksud menceritakan keburukan seseorang walaupun perkara tersebut adalah benar.Contoh,Tipah pergi cerita dekat Mak Wok Janda yang masa dia jalan kaki balik dari pasar tadi dia terlihat Ali Gonjeng,lakinya si Ani Sepet naik motor bersama dengan Kak Nab Bunga.Dalam hal ini,yang buruk adalah Ali Gonjeng,bukan Ani Sepet.Okay tade kena mengena pun (oo)

Bila kau mengumpat,mengata,kau rasa kau best.kau rasa kau cantik,kau rasa kau tidak ada cacat cela,kau rasa dunia ini kau lah yang empunya.Lupakah kau pada Yang Maha Esa? Yang sentiasa berada di atas sana? Yang tempat-Nya tidak mampu digantikan oleh sesiapa? 

Berkata-katalah sambil menjaga perasaan insan lain jika mahu dihormati.Jika dilihat dengan mata halus,mengumpat sebenarnya sebahagian daripada budaya masyarakat Melayu.Pernah kau nampak dalam drama tempatan nyonya2 balik pasar singgah rumah isteri Tok Ketua semata-mata nak beritahu kain si Milah terkoyak? Pernah kau nampak dalam drama aci-aci kunyah sireh sambil bercerita tentang keburukan anak jiran sebelah rumah mereka? TIDAK. 

Penulisan berkualiti sepatutnya memberi kesan positif kepada pembaca.Kata-kata pula ibarat mata pedang yang tajam.Andai tertusuk hingga ke ulu hati,susah diubati.Manusia boleh menuding jari,boleh berkata yang tidak2,boleh menabur tahi terhadap insan lain.Tetapi jangan lupa sifat manusia yang satu ini juga-tiada manusia yang sempurna :)

Akhir kata,mari hentikan budaya mengumpat dalam kalangan masyarakat kita.Spread good word,spread the love :)

Dari Jabir dan Abi Said, Rasulullah SAW bersabda:
“Awaslah daripada mengumpat, kerana mengumpat itu lebih keras daripada zina. sesungguhnya seseorang terkadang ia berzina dan bertaubat. maka diterima Allah swt akan taubatnya. Dan sesungguhnya seseorang yg mengumpat, tidak akan diampun dosanya sebelum diampuni oleh org yg diumpatnya itu.”


With love :
zyhnzkria .




3 comments:

محمد رازيق said...

anyam ketupat palas ok gak :) hehe. nice entry

the only Sajihan said...

hehe.thanx :)

L said...

nice.. hhuhu.. jgn mengumpa..=)

jom bacer kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

Tuesday, November 1, 2011

.: manusia itu sifatnya suka sangat menganyam ketupat :.

Jangan Mengumpat.Berdosewww tau ;P

Bismillahhirrahmanirrahim.

Sudah agak lama penulisan terhenti,jemari tak lagi menari-nari dan otak seakan-akan kehilangan idea untuk berdiskusi.
Bukan kerana rasa bosan menyelubungi diri,bukan juga kerana kisah-kisah dalam hidup mahu ditolak ketepi.Tetapi sesungguhnya hati ini masih mencari sesuatu yang dapat dikongsi :)


Dan atas perasaan mahu berkongsi ini lah saya kembali.tak payah nak serius sangat lah kan.Tadi saja je nak bagi dahi korang berkerut2 membaca.hahaha :)

Entry terbaru dari ladang pada hari Rabu ini marilah kita mentarbiah diri tentang salah satu sifat manusia iaitu makan ketupat.eh tak tak.mengumpat lah =__=
Pertama sekali,apa itu mengumpat? Secara umumnya,mengumpat membawa maksud menceritakan keburukan seseorang walaupun perkara tersebut adalah benar.Contoh,Tipah pergi cerita dekat Mak Wok Janda yang masa dia jalan kaki balik dari pasar tadi dia terlihat Ali Gonjeng,lakinya si Ani Sepet naik motor bersama dengan Kak Nab Bunga.Dalam hal ini,yang buruk adalah Ali Gonjeng,bukan Ani Sepet.Okay tade kena mengena pun (oo)

Bila kau mengumpat,mengata,kau rasa kau best.kau rasa kau cantik,kau rasa kau tidak ada cacat cela,kau rasa dunia ini kau lah yang empunya.Lupakah kau pada Yang Maha Esa? Yang sentiasa berada di atas sana? Yang tempat-Nya tidak mampu digantikan oleh sesiapa? 

Berkata-katalah sambil menjaga perasaan insan lain jika mahu dihormati.Jika dilihat dengan mata halus,mengumpat sebenarnya sebahagian daripada budaya masyarakat Melayu.Pernah kau nampak dalam drama tempatan nyonya2 balik pasar singgah rumah isteri Tok Ketua semata-mata nak beritahu kain si Milah terkoyak? Pernah kau nampak dalam drama aci-aci kunyah sireh sambil bercerita tentang keburukan anak jiran sebelah rumah mereka? TIDAK. 

Penulisan berkualiti sepatutnya memberi kesan positif kepada pembaca.Kata-kata pula ibarat mata pedang yang tajam.Andai tertusuk hingga ke ulu hati,susah diubati.Manusia boleh menuding jari,boleh berkata yang tidak2,boleh menabur tahi terhadap insan lain.Tetapi jangan lupa sifat manusia yang satu ini juga-tiada manusia yang sempurna :)

Akhir kata,mari hentikan budaya mengumpat dalam kalangan masyarakat kita.Spread good word,spread the love :)

Dari Jabir dan Abi Said, Rasulullah SAW bersabda:
“Awaslah daripada mengumpat, kerana mengumpat itu lebih keras daripada zina. sesungguhnya seseorang terkadang ia berzina dan bertaubat. maka diterima Allah swt akan taubatnya. Dan sesungguhnya seseorang yg mengumpat, tidak akan diampun dosanya sebelum diampuni oleh org yg diumpatnya itu.”


With love :
zyhnzkria .




3 comments:

محمد رازيق said...

anyam ketupat palas ok gak :) hehe. nice entry

the only Sajihan said...

hehe.thanx :)

L said...

nice.. hhuhu.. jgn mengumpa..=)

jom bacer kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 

Belog ini belog kosong . Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal